Странице

уторак, 19. мај 2015.

Zanimljivi besplatni programi za prezentacije u nastavi 2

Ovoga puta predstavićemo PowToon alat za pravljenje animiranih filmova i prezentacija. 


Registracija je besplatna, potreban je email, korisničko ime (user name) i lozinka (pasword). Može da se plati Pro verzija i tada se dobijaju dodatne teme i elementi koji uz njih sleduju, pa je primamljivo iako su besplatne teme sasvim zabavne i dovoljne za lepu prezentaciju.
Prvi korak je da izaberete da li hoćete da kreirate prezentaciju (professional slideshows) ili film (animated presentations).


Klikom na plavo dugme birate filmić i dolazite do izbora tema, klikom na neku od besplatnih tema stižete u slično okruženje kao što je to Power Point i sa leve strane nalaze se slajdovi koje ćete popunjavati tekstom i animacijama, u sredini se vidi baš onaj slajd na kom radite i desno su teme u okviru kojih postoje efekti za tekst, ramovi za fotografije, ikone, animacije itd.


Okruženje je prilično lagano za snalaženje i postoje tutorijali na samom sajtu tako da nećemo ovde ulaziti u detalje i pisati o svim opcijama programa nego samo ukratko.
Odabirom teme dobija se i animirana prva strana. Ako kliknete na date animirane karaktere dobićete opcije da ih zamenite, obrišete ili da im odredite mesto i način ulaska vaš filmić. Sve oblike, ikone animacije i uopšte objekte sa desne strane možete klikom postavljati na slajd. Donja linija ispod slajda je vremenska linija i pokazuje vam kada se koji objekat pojavljuje i koliko se zadržava. Možete da namestite ulazak i trajanje objekata po vašoj želji.
Iznad slajda na kom radimo nalaze se dugmići za dodavanje muzike, slika, flmova (što sve ima na sajtu u nekoj ponudi ali može i sa računara da se učita -upload-je) kao i dugmići za pregled urađenog i deljenje na socijalnim mrežama. 
Sve se automatski snima ali možete i vi da snimite svoj rad koji se može gledati na PowTun-u direktno ili učitati na vaš Youtube kanal. Može se i embedovati na sajt ili blog. Sve to kada kliknete na dugme na kom piše Public. Iako jednom obajvljeni filmovi se nalaze na Dashboard-u i mogu se prepravljati (kao i prezentacije).
Ovako izgleda jedan PowTune filmić:

https://www.powtoon.com/show/c5MANhd0bLE/igra-pamcenja/


Ovako izgleda film prenet na Youtube (kvalitet značajno opadne kada se učita sa PowTuna na Youtube i to je velika zamerka).


Što se tiče prezentacija one su još jednostavnije za pravljenje jer nema vremenskog ujednačavanja teksta i animiranih objekata. Na početku treba izabrati prezentaciju (umesto filma) i kliknuti na cveno dugme koje nas odvede do velikog izbora gotovih šema za prezentaciju. Sve su jako lepe, prate određeni stil i mogu se koristiti i slike.

Izbor tema za slajdove

Kada odaberemo temu nudi nam se nekoliko mogućnost za izgled prezentacije. Naslovna strana ima puno različitih dizajnova a i strane sa tekstom, slikama kao i kombnovani sajtovi svi imaju mnogo verzija. Taj se izbor može pregledati klikom na slajd.


Zamerka je jedina i u pitanju je to što se prezentacija ne može sačuvati na računaru u besplatnoj verziji nego se gleda sa sajta PowToon ili se embeduje na sajt ili podeli na g+, fejsbuku, pošalje elektronskom poštom. Ono što smeta je to što je ne možete sačuvati na računaru i koristiti. Film možete da sačuvate na Youtube-u pa ga odatle sačuvate na računar. Sa prezentacijom to nije moguće.
Na sledećem linku može se videti prezentacija urađena u PowToon-u.
https://www.powtoon.com/show/b6MNAhTBZVe/hipokratovi-tipovi-temperamenta/https://www.powtoon.com/show/b6MNAhTBZVe/hipokratovi-tipovi-temperamenta/

Jedan od slajdova

PowToon omogućava zabavu, i dok se pravi prezentacija i dok se posle gleda uradak. Kao primer dobre zabave a kroz učenje o detinjstvu je jeste filmić nastao od sećanja učenika na detinjstvo koji je objavljen (published) na Youtube kanalu.



Нема коментара:

Постави коментар